onsdag, april 28, 2010

Må prøve bunaden, må prøve bunaden

Jeg har lenge tenkt på at jeg skal få alle i familien som har bunad til å prøve dem for lenge siden så jeg ikke skulle stresse med justeringer i siste lite. Men jeg utsetter det til det siste som vanlig, sukk. Jeg vet at snuppa sin, som du ser over her, må syes om litt.
Og guttas under her, må få sydd inn noen knapper. Gikk litt hardt over bunaden under lek ifjor. Så istedet for å gjøre det ifjor så venter jeg til det siste igjen....Denne her rekker jeg ikke å sy til gubben før 17 mai, men skulle gjerne sett han i den.


Men da helst med nikkers. Jeg synes det er mest stilig! Dette er da Gråtrøye bunaden fra Øst telemark.

Jeg har denne under her, Øst Telemarks Raudtrøye Bunaden, Ranke mønster.

Denne utgaven av Øst-Telemarkbunaden bygger på drakttradisjonen i første halvdel av 1800-tallet. Navnet kommer av den røde jakka som kom i bruk på 1700-tallet. Anne Bamble fra Heddal begynte arbeidet rundt 1920. Hun var opptatt av å ta vare på kunsthåndverkstradisjonen som lå i utførelsen av den tradisjonelle «rosesaumen».


Den bunaden viser her enda en videreutvikling av den opprinnelige bunaden Anne Bamble tok initiativet til. Bunaden er utarbeidet av Telemark Husflidslag i samarbeid med Den Norske Husflids-forening i Oslo. Den har rødt ulliv med broderi, forkle og stakk med broderi.Fra jeg var ganske liten har min familie vært medlemmer av Sons of Norway. Vi bodde på denne tiden i Canada. I denne klubben feiret vi 17 mai, men i litt mindre scala enn i Norge selvfølgelig.


Det var på de festene i Sons of Norway at jeg begynte å legge merke til det nydelige plagget som en bunad er. Smart som jeg er fant jeg en mann som hadde røtter i Telemark. Jeg må si at dette er den fineste bunaden etter min smak (ok, nest finest, beltestakken er den aller fineste må jeg si). Tilfeldighetene viste at tanta hans hadde sin ubrukte og umonterte bunad liggende. Hun ville gjerne selge den, og jeg ville absolutt ha den!

MEN jeg har brodert skjorten helt selv! Jeg brukte ca et år på det, men min unnskyldning er at jeg jobbet veldig mye overtid det året (helt sant!), så derfor tok det så lang tid :-)

For å se mer av hva slags utstyr man kan ha til bunadene så kan du kikke her: http://www.almankas.no/Bunadene-våre/Dame/Aust-Telemark/Ranke

(jaja, jeg må jo prøve min også og se om jeg klarer å puste i den iår. den virker som den har krympet i skapet i det siste......)2 kommentarer:

 1. Så flotte bunader barna har.
  Malin har fått seg nordlandsbunad (grønn) men den er akkurat noen cm for lang.... pokker....
  Må sjkker loftet for å se om jeg har noe til lille gutt. Min er heller ikke prøvd, så takk for tips :-)

  -tina-

  SvarSlett
 2. Jeg sydde ut min til i fjor... utrolig surt, men er dessverre ikke like smekker som når jeg var 15 og fikk den i gave... Hadde faktisk blitt lykkelig om jeg fant ut at den var blitt for stor (som om det er sjangs for det liksom - hi hi)
  Lykke til med prøvingen!

  Ses etterpå regner jeg med!

  SvarSlett