fredag, november 12, 2010

Brannsikring

Deilig med fredag! Det er så synd at snøen smelter nå! Det var jo så lyst og fint ute. På denne tiden av året tenner man masse levende lys inne. De må man passe godt på. Ikke gå fra levende lys. Det kan blusse opp fortere enn man aner.

Det er ikke så lenge siden jeg var på industrivernøvelse der vi slokket branner, så kan det være lurt å sjekke at man ha brannsikringen i orden hjemme.

  1. Først ha røykvarslere som virker! Sjekk batteriene! Gjerne seriekoblede og gjerne et i hvert rom. Husk et rom kan bli overtent i løpet av 3 minutter! Da er det svart og giftig røyk fra taket og langt nedover mot gulvet.
  2. Øv på rømningsveiene! Selv om man er kjent i huset sitt så blir det veldig mørkt når det er fullt av røyk. Øv med barna, avtal et fast møtested ute eller hos en nabo. Forklar barna at de ikke må gjemme seg når brannalarmen går, men avtal hvordan de skal forholde seg til det når det skjer. Da er det lurt med brannøvelser. Vet dere hvordan dere skal komme dere ned fra 2 etasje hvis det er brann i trappegangen? Man kan ha fastmontert stige på veggen, eller en slik en som hektes på vinduskarm el veranda i 2 etg:

(Bilde lånt av MPX)

Hvis man skal gå ned trappa innvendig og sikten er dårlig, så er det heller lurt å krabbe baklengs, i tilfelle neste trinn er borte.
Pass på at rømningsveier er ryddige. Dette er en fin måte å få det ryddig for sko i gangen på, hehe. Ingen sko må stå i veien slik at man snubler i de når man skal ut.

Hvis man er på et hotell eller båt eller et annet ukjent sted, så er beste tips å ikke slippe veggen! Gå/krabb og kjenn på veggen hele tiden. Hvis du slipper veggen kan du bli disorientert og gå tilbake dit du kom fra.....og husk de fleste holder hendene foran ansiktet når de ikke ser, da er det lurere å ha hendene lenger ned så du kjenner dørhåndtaket.

I følge Lov om brann- og eksplosjonsvern er det påbudt å ha brannslukningsapparat eller brannslange hjemme.

Det er forskjellige branntypene i klasser, fra A til C. En klasse A brann, er en brann i organiske materialer, for eksempel papir, klær, møbler, gardiner eller treverk. Klasse B er såkalte ”våte branner”, bensinbrann, olje osv. En klasse C brann, er en brann som oppstår på grunn av gasser, som for eksempel propan. (Tidligere var det også klasse D og E, men disse er utgått).



Husbrannslange



Husbrannslangen blir mer og mer vanlig. Myndighetskravene er at den skal være fast tilkoblet vann og slangen må være lang nok til å nå alle rom i leiligheten.

Fordeler:

• Ubegrenset slokkekapasitet - vann har vi mye av!
• Velegnet til slokking av branner i fast materiale som papir, tre og tekstiler (brannklasse A).
• Kan brukes mot branner i elektriske anlegg i boliger. Du kan faktisk bruke den mot sikringsskapet hjemme også! Det er det ikke alle som vet. (Obs: farlig å bruke mot høyspent)
• Enkelt å bruke, selv uten opplæring.

Ulemper:

• Må aldri brukes mot branner i fett, frityr, oljer og andre væsker - det gir en livsfarlig eksplosjonsartet brannutvikling.
• Risiko for vannskade

Skumapparat

Dette ble vi anbefalt på kurset (etter vann).



Et skumapparat inneholder vannbasert skum som slokker brann ved kvelning og nedkjøling på samme tid.

For det er viktig å huske: nedkjøling. Selv om brannen er slukket må man alltid kjøle det ned straks slik at det ikke blusser opp igjen.
Fordeler:
• Egnet mot branner i fast materiale og brannfarlige væsker
• Avkjølingseffekten gjør at det normalt ikke er behov for etterslokking med vann
• Lettere rengjøring etter bruk enn ved bruk av pulverapparat
Med en skumslukker får du ikke noe av sølet som du opplever ved bruk (eller uønsket utløsing) av en pulverslukker.


Ulemper:

• Apparatet tømmes relativt raskt (20-30 sekunder for et 9 kilos skumapparat)
• Apparatet er tungt å bære og kan være vanskelig å håndtere
Pulverapparat (ABC-pulverapparat)

Pulverapparatet er det vanligste brannslukningsapparatet, og finnes i de fleste norske hjem. ABC i navnet står for hvilke brannklasser det kan brukes til å slukke, altså kan dette apparatet brukes til de aller fleste branner. Et pulverapparat består av en beholder med pulver som drives ut ved hjelp av trykkluft når apparatet utløses. Pulveret kveler en brann raskt og effektivt. I en bolig skal et godkjent pulverapparat være på minst 6 kilo.


Fordeler:

• Stor og rask slokkeeffekt ved riktig bruk
• Egnet mot de fleste typer branner
• Billig


Ulemper:
• Apparatet tømmes raskt - et 6 kilos pulverapparat er tomt på 10-20 sekunder
• Pulveret medfører behov for omfattende rengjøring etter bruk (noen nevnte nesten 10 000,- pr kvadratmeter!!! Jeg vet ikke om det er helt riktig, men billig er det ikke)
• Kan skade elektriske apparater

Brannteppe

Branntepper er laget av glassfibermaterialer med sterk brannmotstand. Ett brannteppe er ikke nok til å slukke en stor brann alene, men kan være veldig effektivt ved for eksempel en brann i en gryte på kjøkkenet eller liknende. Dersom en skulle være innstengt i en brann, så kan brannteppet også brukes som beskyttelse for å komme seg ut i trygghet.


Fordeler:


• Svært effektivt mot små branner i startfasen
• Lett å håndtere

Ulemper:
• Krever at brannen oppdages tidlig
• Uegnet mot større branner
• Fare for at brannen blusser opp igjen når teppet fjernes

Håper dere ikke får bruk for brannrådene, men det er greit å ha tenkt igjennom på forhånd.

Ha en god og trygg helg!


2 kommentarer:

  1. Et utrolig bra og ikke minst viktig innlegg!!
    Tusen takk for tips!

    Ha en flott helg :-)

    klem

    SvarSlett
  2. Tusen takk Tina! Selv om det fleste kan dette så er det greit med en påminnelse.
    Jeg skal feks bestille meg en taustige nå. Hjelper ikke å ha stige på den ene siden av huset hvis man er fanget på den andre siden.....
    Jeanette :-)

    SvarSlett