fredag, oktober 29, 2010

Halloween historie


I USA kaldes dagen All-Saints eller All-Hallows Day (Eve) og den folkelige betegnelse "Halloween" er en sammenslåing av All-Hallows-EveBåde All Souls og Saints Day er avskaffet av den anglikanske kirke, men spiller allikevel en rolle som "uformel helligdag", også blandt protestanter. I katolske områder har kirken spilt en rolle i festlighetene. Spanske menigheter i New Mexico ca år 1900 tok mat med i kirken og la det på alteret. I det fransk-pregede New Orleans ble gravene pyntet med Chrysantemum. Gateselgere hadde leker formet som skjeletter og små kister.

Trick-or-treat-skrekken ble virkelighet

I USA er det blitt en slags karneval - med okkulte undertoner, hvor både barn og voksne kler seg ut i skumle kostymer; spøkelser, monstre, vampyrer, hekser osv. De pynter med masse utendørs dekorajoner,  og med tente pumpkins. Trick-or-treating ble utbredt i USA på ca 1950 tallet der ungene går rundt i nabolaget, ringer på og roper "trick-or-treat". Så får de forhåpentligvis godteri av utkledde folk som har også pyntet huset. Det har gått sport i å lage egne haunted houses.

Jack o´ Lantern

De litt uhyggelige og gjeipende uthulede gresskarene med levende lys er nærmest en ikon for Halloween. Skikken kommer fra USA, men hænger sammen med et irsk sagn.

Drukkenbolten narrede Fanden

Sagnet handler om "Stingy Jack", en mann som levede et alt annet enn gudfryktig liv. Han både drakk, bannet og ravet rundt. En gang var han i drikkelag med selveste djevelen og da han ikke ville betale for de de hadde drukket fikk han djevelen  til å forvandle seg til en sølvmynt de kunne betale med.
Men i stedet for at betale, la han mynten ned i sin pung, hvor det også lå et kors. Derfor kunne ikke djevelen anta sin opprinnelige form. De inngikk en avtale om at djevelen måtte ikke plage Jack i et år og at han ikke måtte kreve sjelen hans, og så ble korset fjernet. Året etter lurte Jack djevelen til å klatre opp i et tre. Da han var kommet opp i treet, skar Jack et kors i stammen, så han ikke kunne komme ned igen. Det maktfulle kristne symbolet kunne han ikke komme forbi. Djevelen ville selfølgelig ned og inngikk enda en avtale. At djevelene ikke kunne kreve hans sjel.


Da Jack var død og stod foran porten til himmelen ble han avvist på grunn av sin ukristelige livsførsel. Og da han henvendte seg den andre veien ble han også avvist pga sin gamle avtale med djevelen. Men djevelen gav han et lite stykke glødende kull, som kunne lyse for ham på veien tilbake til jorden.
Det glødende kullstykket la Jack i en turnip - en kålrot/nepe - og med lyset fra denne må han vandre hvileløst på jord.  "Jack of the Lantern" ble trukket sammen til Jack O-Lantern, som er det amerikanske navn på gresskarlyktene.


                             Ha en flott og trygg halloween helg!


p.s det finnes mange nyanser på historiene om halloween. Dette er ikke den absolutte sanne historien, men en versjon av mange :-)

bildene er lånt via google

10 kommentarer:

 1. Artig lesing! :o) Og flott bilder.

  Ha en fin kveld videre.
  Klem Jenny

  SvarSlett
 2. var ikke så skummel

  SvarSlett
 3. LOL:)OPSSSSSSSSSSSSS, HILSEN EN SOM IKKE GADD Å LESE DEN FØR HUN SKREV KOMENTAREN

  SvarSlett
 4. I am soo cool:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::)

  SvarSlett
 5. halla hvor skal du i helga?

  SvarSlett
 6. jeg skal til simen

  SvarSlett